Politika

Македонија повлачи признање Косова?

СКОПЉЕ - Захлађење у односима између Косова и Македоније, након што је македонски предсједник Ђорђе Иванов није позвао Фатмира Сејдијуа на инаугурацију 12. маја, могло би да доведе чак и до повлачења македонског признавања косовске независности, пишу данас медији на Косову.


Дневник "Коха диторе" у том контексту преноси изјаву Јануша Бугајског из Центра за међународна и стратешка истраживања из Вашигтона да су односи између Приштине и Скопља у захлађењу након овог догађаја.

"Садашња ситуација пружа Македонији могућност да повуче одлуку о признавању Косова", изјавио је Бугајски.

Дневник "Зери" сматра да су најновија дешавања у односима између Скопља и Приштине резултат појачаног српског утицаја у Македонији.

Кристина Гаљак, портпарол високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хавиера Солане, позвала је Приштину и Скопље да превазиђу међусобна неразумијевања, која су ескалирала након отказивања посјете Сејдијуа Македонији.

Гаљакова је сугерисала Косову и Македонији да не губе вријеме и наставе да граде добре билатералне односе, што је у интересу региона.

Сејдију је требало да посјети Македонију 28. маја, као први инострани предсједник након што је функцију преузео Иванов. Косовски предсједник је у посљедњем тренутку отказао посјету Скопљу због, тога што је умјесто званичне преименована у радну.

Предсједник Србије Борис Тадић присуствовао је инагурацији Иванова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog