Politika

Садовић ургира за поништење потјерница Интерпола

САРАЈЕВО - Док Хрватска има на стотине потјерница против недужних грађана српске националности, само зато што су били припадници Војске РСК, 13 лица из ФБиХ ипак имају повлаштен статус.


Тако ће министар безбједности БиХ, Тарик Садовић, разговарти вечерас у Лиону са генералним секретаром Интерпола Роналдом Ноблеом о расписивању дифузних потјерница за 13 држављана БиХ који се доводе у везу са случајем ''Добровољачка улица'' и затражити детаљне информације о статусу потјерница.

Министарство безбједности БиХ саопштило је да је разлог за тражење ових информација то што је Интерпол у Београду расписивањем ових потјерница "прекршио Статут Интерпола" и потјернице расписао "искључиво из политичких разлога", о чему је Садовић одмах обавијестио Генерални секретаријат Интерпола и затражио њихово повлачење.

"У међувремену су из медија у Србији кренула нагађања да ће дифузне потјернице ускоро бити претворене у црвене, о чему одлучује Генерални секретаријат Интерпола, али тек након што његово Правно одјељење испита правну утемељеност покретања црвених потјерница", наводи се у саопштењу.

Из Министарства безбједности БиХ напомињу да БиХ има редовне контакте са Генералним секретаријатом Интерпола у Лиону и да, осим 13 постојећих, ниједна нова дифузна потјерница није стигла у Канцеларију за сарадњу с Интерполом БиХ.

У нападу муслиманских паравојних формација на колону ЈНА која се према договору са међународним снагама у БиХ 3. маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева убијено је, рањено, отето, а након тога злостављано на стотине војника и официра тадашње ЈНА.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog