Društvo

У Сарајево стигле црвене потјернице за ''Добровољачку''

БЕОГРАД - Интерпол из Београда упутио је у Сарајево дифузне потјернице за више држављана БиХ осумњичених да су починили ратни злочин у сарајевској Добровољачкој улици 1992. године, а у међувремену су сасвим сигурно стигле и црвене, рекла је шеф Бироа за односе с медијима МУП Србије Сузана Васиљевић.


Васиљевићева је истакла да централа Интерпола у Лиону од Београда није затражила никакво додатно појашњење разлога због којих је МУП Србије расписао међународне потјернице и нагласила да су тврдње министра безбједности БиХ Тарика Садовића о наводним додатним појашњењима потпуно нетачне.

''Нама се нико није обратио и нису затражена било каква појашњења. Чули смо да је Садовић упутио жалбу Лиону тражећи да се потјернице обуставе јер су, наводно, расписане због политичких мотива, али нас о томе није обавијестио, што је требало да уради'', рекла је Васиљевићева за.

Објашњавајући разлику између дифузних и црвених потјерница, Васиљевићева је рекла да је правни основ тих потјерница потпуно исти. Дифузне се, навела је она, просљеђују електронском поштом и на наведеној су адреси истог дана када су и расписане, док црвене расписује централа Интерпола у Лиону и оне стижу с неколико дана закашњења.

''Мислим да су до сада и црвене потјернице већ стигле у Сарајево'', навела је Васиљевићева.

У Тужилаштву БиХ не виде разлог због којег би лица за којима је Србија расписала међународне потјернице била ухапшена, рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић, наводећи да се ради о држављанима БиХ, а да се на основу потјерница приводе страни држављани који се затекну у БиХ.

Начелник Управе криминалистичке полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да се случај "Добровољачка" могао ријешити за највише 48 часова.

''Као чланица Интерпола, БиХ је морала да поступи по правилима и прописима, те да лица, за којима су расписане потјернице, приведе. Они би Суду БиХ доставили увјерење о држављанству и ту би случај био завршен. Овако, ствар је отишла предалеко'', сматра Васић.

Садовић би требало вечерас да разговара у Лиону са генералним секретаром Интерпола Роналдом Ноблеом о расписивању дифузних потјерница у случају ''Добровољачка улица'' и затражити детаљне информације о статусу потјерница.

Министарство безбједности БиХ саопштило је да је разлог за тражење ових информација то што је Интерпол у Београду расписивањем ових потјерница "прекршио Статут Интерпола" и потјернице расписао "искључиво из политичких разлога", о чему је Садовић обавијестио Генерални секретаријат Интерпола и затражио њихово повлачење.

У нападу муслиманских паравојних формација на колону ЈНА која се према договору са међународним снагама у БиХ 3. маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева убијено је, рањено, отето, а након тога злостављано на стотине војника и официра тадашње ЈНА.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog