Društvo

Брамерц поднио извјештај

БЕОГРАД - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц оцијенио је да је Србија постигла додатни напредак у сарадњи са Tужилаштвом, посебно у дијелу који се односи на приступ архивама и документацији, те навео и да је у току широка и сложена операција потраге за преосталом двојицом хашких бјегунаца Ратком Младићем и Гораном Хаџићем.


Савјет безбједности УН размотриће сутра Брамерцов извјештај, који дипломате на Ист Риверу оцјењују као "најпозитивнији до сада", сазнаје Радио-телевизија Србије у дипломатским изворима

"Србија је правовремено реаговала на огромну већину захтјева Тужилаштва и испунила скоро све важне захтјеве. Савјет за сарадњу Србије са Хашких трибуналом успјешно је предводио те напоре. Канцеларија тужилаштва охрабрује српске власти да учине све како би овај тренд био стабилан и неповратан", наводи се у Брамерцовом извјештају.

Брамерц је навео да ће та сарадња бити од изузетне важности током предстојећих суђења, укључујући и процес који се води против некадашњег предсједника Републике Српске /РС/ Радована Караџића.

Ипак, Брамерц је навео и да хапшење двојице преосталих хашких бјегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића остаје "најкритичнији аспект" сарадње Србије и Трибунала.

"На основу тренутно расположивих информација, Тужилаштсво вјерује да су оба бјегунца у домашају српских власти", сматра Брамерц, који је навео и да су га званичници Акционог тима за сарадњу са Хашким трибуналом, у априлу и мају, детаљно извијестили о напорима безбједносних служби усмјерених ка лоцирању Младића и Хаџића.

"У току је сложена и широка потрага за бјегунцима и њиховим помагачима", наводи се у Брамерцовом извјештају, који је прије десетак дана подијељен амбасадорима петнаесточланог тијела свјетске организације.

У извјештају који су дипломате у њујоршком сједишту УН оцијениле као најпозитивнији од када је средином 1993. године формиран Хашки трибунал наводи се и да је Србија адекватно реаговала на читав низ других захтјева, укључујући и појављивање свједока пред тим судом, те правовремено реаговала на захтјеве да се свједоцима гарантује безбједност.

Брамерц је, на крају, рекао да су "негативне и неоправдане" изјаве којима се у питање доводи интегритет Хашког суда "контрапродуктивне и могу имати неповољан утицај на сарадњу Србије са Трибуналом.

Предсједник Националног савјета за сарадњу с Хашким тринубалом Расим Љајић рекао је да позитивна оцјена коју је администрација САД већ изнијела о сарадњи Србије са Трибуналом може утицати на ток расправе на сједници Савјета безбједности УН.

Директор Канцеларије Националног савјета за сарадњу с Хашким трибуналом Душан Игњатовић изразио је увјерење да ће говор главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца у Савјету безбједности УН бити "повољнији него његов извјештај о сарадњи Србије" с тим судом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog