Društvo

САД су иницирале рат у БиХ

ВАШИНГТОН - Америчка администрација иницирала је рат у БиХ и потом покренула безочну агресију против Србије да би се мапа Балкана прекројила у складу са хировитим жељама доносилаца одлука у Вашингтону, а не сходно стварним интересима САД - тврди Даглас (Даг) Бандау, бивши савјетник америчког предсједника Роналда Регана.


Др Бандау, спољнополитички аналитичар елитног Кејто института у Вашингтону, рекао је да је БиХ "парадигматски примјер безуспјешне државе, вјештачке творевине, створене спољним диктатом, без унутрашње политичке или економске динамике опстанка".

Бандау замјера америчком потпредсједнику Џозефу Бајдену што ту реалност није спознао или, ако и јесте, што је није отворено прихватио као основу даље политике САД приликом недавне посјете, јер његове изјаве уперене против српских лидера само одвраћају пажњу од структурних проблема БиХ - проблема који су одавно ван америчке контроле.

"Послије милијарди долара америчких пореских обвезника које су страћене у том циљу, амерички интереси на Балкану остају безначајни", рекао је Бандау.

Износећи ставове који битно одступају од уобичајених америчких оцјена о дешавањима у овом регону, Бандау је стакао да су стварни амерички интереси на Балкану, у најбољем случају, минимални.

"Без геополитичке димензије `хладног рата` они су у суштини занемариви. Међутим, Вашингтон - уз подршку једног броја земаља ЕУ које САД држе на узди милом или силом - у тој регији упорно проводи неоколонијалну политику са тобоже хуманитарном обландом" - истиче Бандау и појашњава:

"Та је обланда пласирана под фирмом мултикултурне демократије, која се намеће житељима те регије независно од њихових жеља, интереса или ствране ситуације. Тај се модел се свуда и стално намеће, осим када су Срби ти који тај модел прихвате. У том случају, опција за коју се залаже западни свијет под будним оком Вашингтона није мултикултурализам већ - сецесија".

Према његовим ријечима, "инсистирање Вашингтона на дубинској интервенцији у једној далекој регији, небитној за америчке интересе, од самог је почетка било бесмислено".

"Распад Југославије био је трагичан због насиља, а не због распада као таквог. САД је требало да остану по страни. Требало је проблем препустити ЕУ, а тај став заговарам и данас", истакао је он.

Даглас Бандау, аутор низа књига и десетина чланака о америчкој спољној политици у водећим публикацијама у сјеверној Америци, истиче да САД себи више не могу да допусте луксуз непотребног интервенционизма у регијама које треба да су у надлежности других.

"Није Америка позвана да прописује устројство, идентитет, уставне одредбе, законе, или ма какве друге политичке аранжмане далеким народа, па ни становницима БиХ", закључио је он у интервјуу Срни и констатовао да је крајње вријеме да се балканска питања препусте самим народима Балкана, који су далеко квалификованији од САД да нађу прави модел мирног опстанка".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog