Politika

ОХР: Скупштина РС негира државне надлежности

САРАЈЕВО - Канцеларија високог представника у БиХ сматра да се закључци Народне скупштине РС о преношењу надлежности са Републике Српске на БиХ покушавају негирати државне надлежности које су експлицитно наведене у Дејтонском мировном споразуму, саопштено је из ОХР.


У ОХР очекују од посланика Народне скупштине РС да се "понашају одговорно и пониште своје закључке у постављеном року".

''Још има времена да посланици дјелују и ОХР очекује да ће то и урадити'', истичу у ОХР и додају да ''не схватају зашто су посланици Народне скупштине РС одлучили да искомпликују политичку атмосферу усвајањем ових закључака''.

Наводећи да Дејтон и Устав БиХ дефинишу процедуру за усвајање закона, у ОХР истичу да би провођење скупштинског закључка који предвиђа пристанак Народне скупштине РС прије усвајања закона на државном нивоу - био јасан покушај блокирања државе.

''Све институције ЕУ, укључујући и недавно (високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијера) Солану, јасно су ставили до знања да држава мора функционисати како би ова земља напредовала, а не да постане мање функционална, као што то тражи Народна скупштина РС'', наводе из ОХР.

У ОХР истичу да се на листи 68 пренесених надлежности налази неколико надлежности које се односе на улазак и боравак странаца, протјеривање и азил, те статус избјеглица, док Устав БиХ надлежност за имиграцију и азил јасно даје државном нивоу.

ОХР подсјећа да Устав јасно наводи да су у надлежности институција БиХ - спољна политика, спољнотрговинска политика, царинска политика, монетарна политика у складу са чланом седам, финансирање институција, те међународних обавеза БиХ, политика и уређивање питања имиграције, избјеглица и азила, провођење кривичног закона на међународном и међуентитетском нивоу, укључујући и односе са Интерполом, успостављање и рад заједничких и међународних средстава комуникације, уређивање међуентитетског саобраћаја и контролна ваздушног саобраћаја.

''Да би обављала те надлежности, држава треба да установи одговарајуће институције и усвоји потребне законе. При томе су на свим нивоима заступљени интереси свих конститутивних народа'', наводе из ОХР.

ОХР сматра да закључци оспоравају и одлуке Уставног суда БиХ.

Чак је било неколико случајева упућених Уставном суду БиХ у вези са државним надлежностима. Посљедњи такав случај покренуо је Милорад Живковић у вези са државним судом. Не само да Устав даје држави надлежности за провођење кривичног закона, него је и Уставни суд одбацио Живковићев захтјев утврдивши да је тај закон у складу са Уставом БиХ, наводе у ОХР.

Без обзира на то, случајеви које је Уставни суд одбацио, а који се односе на статистику, јавне набавке, Високи судски и тужилачки савјет, граничну службу и остале доводе се у питање закључцима Народне скупштине РС, упркос чињеници да је Уставни суд већ одлучио да је ријеч о надлежностима државе.

''И на крају Народна скупштина РС себе проглашава коначним тумачем Дејтонског споразума изјављујући да су сви закони које је донио високи представник неуставни'', наводе из ОХР.

На питање да ли ће међународни представник у БиХ Валентин Инцко у Бањалуци посланицима Народне скупштине РС и представницима РС лично појаснити шта је неприхватљиво у закључцима или ће то учинити представници ОХР, речено је да је високи представник био врло јасан у писму упућеном Народној скупштини РС траживши да се усвоји нови закључак којим се поништавају закључци од 14. маја.

''Већ постоје механизми за заштиту конститутивних народа и интереса ентитета који су предвиђени Дејтонским споразумом и изабрани представници из РС већ могу заштитити своје интересе у Савјету министара, Представничком дому и у Дому народа на државном нивоу. Не схватамо зашто су посланици Народне скупштине РС одлучили да искомпликују политичку атмосферу усвајањем ових закључака'', наводи ОХР.

Одговарајући на питање да ли се могу очекивати санкције с обзиром да је високи представник најавио да ће након 11. јуна, до када је дао рок за промјену закључака Народне скупштине РС, уколико се ово не догоди, предузети неке мјере, те да је у том контексту поменуо и бонска овлаштења, у ОХР кажу да је у свом писму високи представник јасно ставио до знања да је на посланицима да повуку ове закључке.

''Још има времена да посланици дјелују и ОХР очекује да ће то и урадити'', наводе из ОХР.

Коментаришући да ли ово може негативно утицати на политичку ситуацију у БиХ када је ријеч о реформским процесима и најављеном наставку разговора прудске тројке, из ОХР наводе да се политички лидери морају одговорно понашати и радити на питањима на којима се може остварити напредак, а не пријетити блокадама и бојкотима.

''Очекујемо од посланика Народне скупштине РС да се понашају на одговоран начин и пониште своје закључке у постављеном року'', наводи се у одговору из ОХР

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog