Politika

Kузмановић: Позивамо Инцка у Бању Луку

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да је на састанку са предсједницима парламентарних странака у РС договорено да се високом представнику у БиХ Валентину Инцку упути позив да дође у Бању Луку и разговара са посланицима и званичницима о његовом захтјеву да Народна скупштина РС поништи закључке о преносу надлежности.


Кузмановић је након јучерашњег састанка са лидерима странака изјавио да је јединствен став да није било разлога да Инцко упути такав захтјев.

"Добро би било да високи представник дође на сједницу Народне скупштине РС, а да прије тога у парламенту Српске одржи састанак са посланицима и појасни шта га је опредијелило да упути овакав захтјев, те да чује ставове политичких странака о закључцима Народне скупштине РС", рекао је Кузмановић новинарима.

Он је додао да су на састанку разматрана два документа - закључци Народне скупштине РС и писмо високог представника.

"Анализирали смо закључке да се увјеримо гдје постоје одредбе супротне Уставу и заузели јединствен став да у њима нема било каквих антидејтонских и анстиуставних активности. Писмо високог представника смо размотрили да бисмо видјели има ли основа за такав захтјев и поставили смо питање зашто је на закључке Народне скупштине ставио оштар, готово ултимативан приговор, на скоро бенигни документ који нема ништа супротно Уставу", истакао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, јасно је да је питање надлежности у свим државама основно питање и да снага држава управо лежи у томе колико она има надлежности.

Предсједник РС је навео да брига високог представника и лежи у томе да ли ће држава остати без неких надлежности.

"Нигдје у закључцима није речено да се надлежности морају преносити. Њихова основна суштина јесте у томе када дође вријеме уставних промјена како преносити и како враћати надлежности ако их треба вратити. То се може учинити само у Парламентарној скупштини БиХ", рекао је Кузмановић и поновио да је јединствен став лидера парламентарних странака да није било разлога за овакав захтјев.

На јучерашњем састанку код Кузмановића били су предсједник и потпредсједник СНСД Милорад Додик и Игор Радојичић, те предсједници ДНС Марко Павић, СДС Младен Босић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, СРС РС Миланко Михајлица и предсједник Извршног одбора ПДП Зоран Ђерић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog