Politika

Албанска критика Црној Гори због Косова

ЦЕТИЊЕ - Предсједник Албаније Бамир Топи критиковао је данас организаторе што на самит предсједника земаља југоисточне Европе који се одржава у Црној Гори није позван и предсједник "Косова" Фатмир Сејдију.


"Земље које нису признале независност Косова требале су да прихвате одговорност владе Косова о заштити културне баштине коју спроводи заједно са сусједима. Њихово искључење са самита не служи интересу данашњег разговора", рекао је Топи.

Он је додао да се мора уважити залагање косовског руководства за очување културног насљеђа на том простору.

"Нико у региону не смије затварати очи пред новим геополитички реалностима и све политике морају да промовишу теме које ми овдје промовишемо, а не да их раздвајају", поручио је албански предсједник у обраћању учесницима самита "Разноликост културне баштине - управљање и туристичка промоција" који се одржава на Цетињу.

Организатори самита су предсједник Црне Горе Филип Вујановић, програм УНЕСКО-а и Савјет Европе.

На регионалном форуму осим домаћина учествују предсједник Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Србије Борис Тадић, хрватски предсједник Стјепан Месић, македонски предсједник Ђорђе Иванов, предсједник Словеније Данило Тирк, бугарски предсједник Георги Прванов и предсједник Албаније Бамир Топи.

У раду скупа учествују и генерални директор УНЕСЦО-а Коичиро Мацура и генерални секретар Савјета Европе Тери Дејвис.

Приштински медији су јавили да је предсједник "Косова" Фатмир Сејдију по други пут у неколико недјеља игнорисан на скуповима лидера региона, први пут на инаугурацији новог предсједника Македоније Ђорђа Иванова.

Портпарол Сејдијуа Џавит Бећири је објаснио да је УНЕСКО дио Уједињених нација које, како је рекао, имају неутралан став по питању незавиосности "Косова".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog