Politika

Руско присуство користи опстанку РС

БЕОГРАД - Историчар Чедомир Антић сматра да на руку Републици Српској иде Руска Федерација и њена политика у региону, а посебно руско економско присуство у Српској у области Посавине, која је врло значајна за опстанак и будућност РС.


Према његовим ријечима, да би РС могла да опстане, она мора да има подршку, прије свега, матице Србије, а било би добро да има подршку и Црне Горе.

"Али, нажалост, Црна Гора не поштује чињеницу да трећину њеног становништва чине Срби, а, с друге стране, не поштује ни чињеницу да је у прошлости била део српске државе и српског народа", рекао је Антић.

Антић сматра да је "проблем РС то што је она под непрекидним нападом дуго времена и што се, упркос великом успону протеклих година, не може очекивати да стално буде у положају у коме је била од 2005. године".

Он очекује да се криза у БиХ у будућности продубити, али не због посјете америчког потпредсједника Џозефа Бајдена, нити због нове америчке администрације, већ логиком догађаја у свијету у наредним годинама.

"Мислим да ми за то морамо да будемо спремни и да морамо, не само као Срби из РС и БиХ, већ и на Балкану уопште, да штитимо своја колективна права, као и сви остали југословенски народи који су разбили ону бившу Југославију, штитећи тада своја наводно угрожена колективна права", рекао је Антић.

Према његовим ријечима, постоји ритам развоја догађаја на Балкану, који се, према правилу, доводи у везу са изборима у САД и са агендама администрације у Вашингтону.

"Чињеница је да администрацији у Вашингтону треба хитно некакав успех, чињеница је да првих сто дана Обамине администрације, упркос великом оптимизму, нису баш прошле како се то очекивало и вероватно ће администрација настојати, посебно онај њен бројнији део, који је био активан у доба Клинтона, да на Балкану убере неке поене", нагласио је Антић.

Он сматра да то још није приоритет администрације САД, а да, с друге стране, први мјесеци новог високог представника у БиХ Валентина Инцка показују да он није спреман да иде сувише радикално и да до краја проводи тзв. бонска овлашћења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog