Politika

Емил Влајки: Треба одбити Инцков ултиматум

СРПСКО САРАЈЕВО - Политиколог Емил Влајки упозорио је да су потези међународног представника у БиХ Валентина Инцка усмјерени против Републике Српске и премијера Милорада Додика урађени по диктату Вашингтона који жели да децентрализује БиХ у корист муслимана и на штету РС.


Требало би одбити Инцков ултиматум, сматра овај професор и предавач на свјетским универзитетима.

"Ако парламент и премијер Милорад Додик прихвате Инцкове захтјеве, то би могао бити увод у потпуни нестанак РС и Срби би постали грађани не другог, него шеснаестог реда", изјавио је Влајки.

Он очекује да ће одбијање ултиматума изазвати употребу бонских овлашћења.

"Инцкови последњи потези усмјерени су директно према Додику, за којег верују да је свемоћан у РС. Инцко као да му тиме говори - пошто си ти тај који одлучује, онда ти треба да повучеш закључке парламента. Ако би Додик одбио његов захтјев, услиједило би активирање оптужнице за истрагу која се већ води, а један дио посланика био би суочен са могућом смјеном", појашњава Влајки.

Ултиматум је, сматра он, постављен да би се Срби понизили и да би се провела намјера америчке администрације о централизуји БиХ у корист доминације Муслимана, при чему би ентитети остали као празне љуштуре.

"Американци то раде из више разлога. У Европу, с једне стране, желе да убаце муслиманске државе како би се Европа спорије и лошије уједињавала, с друге стране, тиме желе да анулирају оно што раде на Блиском истоку, Авганистану, Ираку, можда и Ирану. Помажући муслимане на Балкану, они желе да покажу муслиманима широм свијета да нису против њих", закључује Влајки.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog