Republika Srpska

Свињетина услов Русији

САНКТ ПЕТЕРСБУРГ - Амерички представник за трговину Рон Кирк изјавио је да би се преговори о пријему Русије у Светску трговинску организацији (СТО) убрзали уколико Москва укине забрану увоза свињског меса из САД.


Руске власти су априла забраниле увоз свињетине из Америке као одговор на појаву нове врсте грипа Х1Н1, такозваног свињског грипа.

„Чврсто вјерујемо да забрана (увоза свињетине) није у складу са међународним стандардима и нема научно оправдање. Надамо се да ће сада, после саопштења Светске здравствене организације, СТО-а и других, Русија преиспитати став и учинити све да забрана што пре буде укинута", изјавио је Кирк новинарима.

Он је додао да забрана увоза свињског меса показује да Москва мора да промијени не само законе да би Русија ушла у СТО, већ и понашање.

СТО има 153 државе чланице, а Русија је највећа економска сила од земаља које су још ван те организације.

Власти у Москви већ 16 година покушавају да кроз преговоре са државама чланицама ЕУ и са САД обезбеде улазак у СТО, а је на економском форуму је у Санкт Петерсбургу постигнут договор са ЕУ да то питање буде ријешено до краја 2009. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog