Politika

Инглиш: Разговором до разумијевања

БАЊА ЛУКA - Амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш изразио је увјерење да је послије разговора са политичирама из Српске у Бањој Луци и једна и друга страна много боље разумјела ставове других и додао да се нада да ће то довести до рјешења ситуације настале након захтјева за поништавањем скупштинских закључака о преносу надлежности.


Инглиш је поновио да је забринут због недавног усвајања ових закључака, наводећи да је нетачан број од 68 пренесених надлежности са ентитета на државу.

Он је истакао да се на неколико начина спомињу надлежности које су већ споменуте и да је у суштини ријеч о мање од 20 надлежности, те да се у једном великом дијелу говори о нелегално пренесеним надлежностима, а заправо је ријеч о надлежностима које према Уставу припадају држави.

''Према томе, ја сам озбиљно забринут због тога што се грађани у РС погрешно наводе да мисле да је држава одузела ове надлежности ентитетима, а заправо се ради о надлежностима које је држава добила Дејтонским споразумом'', рекао је Инглиш.

Он очекује да ће се политичка ситуација у БиХ поправити, и то тако што ће бити омогућено да у БиХ буду проведене реформе које су потребне како би се она приближила ЕУ и НАТО.

Инглиш је нагласио да САД подржавају трансформацију ОХР на начин какав ће подржати земље чланице Савјета за провођење мира, али да је за то потребно испуњење одређених услова.

Он сматра да сви политички лидери у БиХ треба да схвате да БиХ, која ће постати дио ЕУ, може бити само она у којој се поштују сви аспекти Дејтонског споразума.

Инглиш је навео да наставак прудског процеса и његово проширење на друге политичке лидере зависи од политичке воље, али да му ''искуство говори да ништа не траје тако кратко као политичка добра воља у БиХ''.

Одговарајући на питање да ли Устав треба мијењати кроз пакет или кроз амандмане, Инглиш је нагласио да то потпуно остаје на руководству БиХ.

Народна скупштина РС усвојила је 14. маја сет закључака у вези са преносом надлежности са РС на институције БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко упутио је 25. маја писмо предсједнику Народне скупштине РС Игору Радојичићу, предсједнику РС Рајку Кузмановићу, те потпредсједницима Народне скупштине РС Шефкету Хафизовићу и Нади Тешановић у којем наводи да су ти закључци парламента Српске неприхватљиви.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog