Svijet

Успјех странака десног центра у Европи

ЛОНДОН - У резултатима и анализама избора за Европски парламент, који су у протекла четири дана одржани у свих 27 земаља чланица ЕУ, општа оцјена је да су у већини земаља партије десног центра оствариле већи успјех од љевичарских странака.


Британски Би-Би-Си наводи да се у најкраћем исход протеклих избора могу се описати овако - рекордно низак одзив бирача, више гласова за маргиналне странке и бројни гласови против странака на власти.

Скоро 375 милиона људи с правом гласа бирало је 736 посланика, док су у Њемачкој, Пољској, Италији и Француској најуспјешније биле владајуће странке десног центра.

Француски министар финансија Кристин Лагард истиче да је бирачко тијело сагласно са оним што влада у Паризу предлаже за ЕУ.

"Ово је крајње задовољавајући резултат. Изложили смо какву ми то Европу желимо у будућности. Бирачи су то препознали. Они желе конкретне резултате, желе одлуке које су битне за њихов свакодневни живот, и када је ријеч о безбједности и када говоримо о усељавању и финансијској стабилности. Мислим да су на свим тим пољима странке деснице и десног центра бирачима упутиле јасне и досљедне поруке," рекао је Лагард.

У осталим дијеловима Европе бирачи су изборе искористили како би изразили незадовољство странкама, махом са љевице, које управљају њиховим земљама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog