Društvo

Обнављање срушеног моста на Неретви

ЈАБЛАНИЦА - Спомен-комплекс "Битка на Неретви" и срушени жељезни мост, који је уништен у плимном таласу 1991. године, ускоро ће бити обновљени и доступни посјетиоцима, изјавио је директор и кустос Музеја у Јабланици Ћамил Церо.


Он је навео да је спомен-комплекс у веома лошем стању и да ће овог љета бити саниран кров изнад сталне поставке Музеја за шта су средства обезбиједили Министарство цивилних послова БиХ, УНЕСКО и једним дијелом општина Јабланица.

"Ријека Неретва у плимном таласу помјерила је жељезну конструкцију моста и однијела импровизовани дрвени мостић. Управа музеја ради на томе да се Електропривреда БиХ, која је одговорна за насталу штету, побрине и најважнији експонат доведе у пређашње стање", рекао је Церо локалним медијима.

Церо је додао да спомен-комплекс годишње посјети између 25 и 30.000 посјетилаца, али да Управа музеја очекује да ће се тај број значајно повећати када се обнови стална поставка музеја и порушени мост врати на своје мјесто.

Спомен-комплекс "Битка на Неретви" прије рата био је позната и посјећена дестинација многих грађана бивше Југославије, Европе и свијета. Отворен је 12. новембра 1978. године поводом обиљежавања 35. годишњице "Битке за рањенике", о чему је снимљен и чувени играни филм Вељка Булајића.

За поменути филм плакат је радио Пабло Пикасо, али је у тој високој продукцији пропуштена чињеница да је борачки састав партизанског покрета, све до 1944. био готово искључиво српски. То ће бити прескочено и у најновијој музејској поставци, исто као што је учињено у Јасеновцу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog