Društvo

Отвара се детокс центар на бањолучкој психијатрији

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је завршена реконструкција објекта Клинике за психијатрију у који ће бити смјештени Детокс центар и дневни Метадонски центар, а наредних дана биће обезбијеђен намјештај за те просторије и особље.


Генерални директор Клиничког центра у Бањој Луци Мирко Станетић рекао је да не би требало да дође до повећања броја запослених у Центру, уколико за то не буде постојало стручно медицинско оправдање.

Реконструкција објекта извршена је у склопу пројекта који спроводи УНДП у сарадњи са Глобал фондом и Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Асистент на пројекту Глобалног фонда Наташа Прица рекла је данас новинарима у Бањалуци да је ово први Детокс центар у Бањалуци у оквиру наведеног пројекта, вриједности 115.000 КМ, који подразумијева реконструкцију метадонског центра у Бањој Луци.

Она је навела да је пројектом УНДП-а предвиђено отварање детокс центара на подручју цијеле БиХ, гдје је до сада отворено пет оваквих центара.

Прица је додала да ће УНДП у наредне три године обезбиједити матадон који ће се користити у овим центрима.

Начелник Клинике за психијатрију Клиничког центра Бања Лука, Марија Бургић-Радмановић, рекла је да је реконструисани објекат намијењен за дневни Метадонски центар и Детокс центар, који је једини центар те врсте у РС.

"Детокс центар омогућује адекватно лијечење зависника од психоактивних супстанци, чији се број повећава, и представља здравствени проблем, а смањује се добна граница од када се први пут појављује", рекла је Радмановићева.

Национални координатор за зависне болести Татјана Маглов рекла је да ће се у Детокс центру, капацитета осам кревета, проводити терапија одвикавања од дрога успостављањем апстиненције.

"Метадонски центар осмишљен је као дневни центар у коме ће се проводити терапија одржавања метадоном која је један од значајних облика од третмана зависника с обзиром да се ради о третману који има значајно смањење штете настале употребом психоактивних супстанци", рекла је Маглова.

Савјетник министра здравља и социјалне заштите Горан Вукмир рекао је да на Клиници за психијатрију у Бањој Луци, осим нових центара, постоји посебано психијатријско одјељење за дјецу, које је једино у РС.

"Не занемарују се друге психијатријске установе у РС,а доказ за то је Психијатријска установа на Сокоцу гдје се завршава пројекат форензичке психиајтрије, а то ће бити установа намијењена осуђеницима који имају психијатријске проблеме", рекао је Вукмир.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog