Republika Srpska

Српско - италијанске хидроелектране на Ибру

БЕОГРАД -Генерални директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић и предсједник италијанске СЕЧИ Енергиа С.п.А. Гаетано Маћафери потписали су прелиминарни споразум о изради анализа и претходне студије оправданости изградње хидроелектрана на девет локација на ријеци Ибар.


„Не сумњамо да ће претходна студија оправданости показати високе комерцијалне ефекте ових пројеката, захваљујући подстицајним мерама италијанске Владе, пре свега", рекао је Марковић новинарима послије потписивања споразума, у Палати Србија, наводећи да ће партнери на том послу бити Електропривреда Србије и италијанска фирма СЕЧИ Енергиа.

Он је рекао да са оптимизмом улази у овај пројакат и очекује да за неколико година имамо нову, чисту хидроенергију из ријеке Ибар.

Маћафери је изразио задовољство због потписаног споразума и истакао његов значај.

„Овај споразум, без сумње, иде у прилог међусобног интереса двије компаније, италијанске и српске, и вјерујем да ће додатно помоћи развој енергетског сектора који је од великог значаја за Италију", рекао је Маћафери и оцијенио да ће споразум бити гаранција и могућност снабдијевања из обновљивих извора.

Он је рекао да ће споразум бити и могућност за Србију да реквалификује и још једанпут, на најбољи могући начин ревитализује све енергетске могућности и изворе који су јој на располагању.

Маћафери је изразио увјеравање да је „прилика, као што је ова данас, додатна потврда могућности поклапања интереса на политичком и привредном нивоу".

Потписивању споразума присуствовали су министри спољних послова Србије и Италије Вук Јеремић и Франко Фратини и министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog