Politika

Србија у седам статистичких региона

БЕОГРАД - Министар за економију и регионални развој Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће закон о регионалном развоју омогућити већу децентрализацију Србије и равномјернији регионални развој.


 

"Предлогом закона о регионалном развоју, који је упућен Скупштини Србије на усвајање, предвиђено је формирање седам статистичких региона који ће самостално планирати свој развој", рекао је Динкић новинарима у Дому Народне скупштине.

Како је навео, пријеглогом тог закона који је данас представљен Националном савјету за децентрализацију, планирано је да Србија има седам региона - Београд, Војводину, Косово и Метохију, Западни, Источни, Централни и Јужни регион.

Динкић је нагласио да новим законом неће бити уведене административна подјела Србије, већ ће региони бити цјелине гдје ће се утврђивати и спроводити стратегија економског развоја, а грађани учествовати у доношењу за њих важних одлука.

Планирано је, како је рекао, формирање Националне агенције за регионални развој, као и регионалних агенција, савјета и обласних асоцијација.

"Закон је усклађен са Уставом Србије и прописима Европске уније", нагласио је Динкић и додао да ће регионали развој бити финансиран из буџета, у износу један до два одсто укупног буџета, као и из фондова Европске уније, донација и локалних буџета.

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић је рекао да ће усвајање закона о регионалом развоју бити важан корак на путу Србије ка ЕУ. Он је додао да ће Србија као кандидат за чланство од ЕУ годишње добијати неколико десетина милиона евра за региони развој, а послије учлањења 600 до 700 милиона евра.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Србије Милан Марковић је истакао да су у датим околностима предложена најбоља могућа рјешења за равномјернији регионални развој и децентрализацију Србије.

Он је рекао да формирање статистичких региона не треба да се доводи у везу са расправом о новом статуту Војводине и закону о преносу надлежности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog