Politika

Десет година од Кумановског споразума

БЕОГРАД - На данашњи дан прије десет година потписан је Кумановски споразум којим је окончан напад НАТО на СР Југославију, а јединице војске и полиције повукле су се са Косова и Метохије.


Потписивањем Војно-техничког споразума 9. јуна 1999. године у Куманову у Македонији окончан је напад Алијансе. У име међународних снага безбједности, НАТО и Кфора, споразум је потписао британски генерал-потпуковник Мајк Џексон, а у име СР Југославије и Србије то су учинили генерал-пуковник Војске Југославије Светозар Марјановић и генерал-потпуковник полиције Обрад Стевановић.

Српске снаге повукле су се у наредна четири дана са Космета, док је истовремено у српску покрајину ушло око 50 000 припадника Кфора и успостављена је привремена мисија УН у чијем је присуству дошло до погрома и изгона око 300 000 Срба и других неалбанаца.

Текст споразума представио је предсједник Финске Марти Ахтисари предсједнику СРЈ Слободану Милошевићу, а 3. јуна документ су одобрили парламент Србије и влада СРЈ.

Одредбе споразума, који је обавезујући за обје стране, 10. јуна 1999. уграђене су у Резолуцију 12 44 Савјета безбједности УН.

Супротно одредбама Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, која гарантује суверенитет Србије, албанска мањина је 28. фебруара 2008. године нелегално прогласила независност Косова, због чега је Србија, преко Скупштине УН, покренула спор пред Међународним судом правде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog