Svijet

Слабљење љевице у Европи

БРИСЕЛ - Лијеве странке, удружене у фракцију социјалиста у Европском парламенту, након избора пале су са 217 на 163 гласа, али и даље припадају другој по реду најјачој групацији, послије демохришћана и народњака удружених у Европској народној партији, а испред либералних партија који чине фракцију АЛДИ.


Порука, коју шаљу социјалдемократске партије у Европи, више није ефикасна, закључак је који превладава у разговорима у Бриселу пошто су резултати избора за Европски парламент показали велики генерални пад те политичке опције.

На европским изборима бирачи су у великој мјери заобишли традиционалне партије љевице, а међу посланицима Социјалистичке партије, фракције Европског парламента, која окупља представнике социјадемократских странака у земљама чланицама ЕУ, јуче је владало лоше расположење.

Француска Социјалистичка странка прошла је катастрофално, а пораз су доживјели и британски Лабуристи, иако су анкете јавног мњења показивале велико незадовољство грађана владајућим, углавном демохришћанским странкама.

Зелени су једини на љевици који су добро прошли. Еколошке партије добро су се показале у скоро свим земљама и подигле су број својих посланика у Европском парламенту. У Француској кампању је водио шеф фракције Зелених у Европском парламенту Даниел Кон Бендит.

Брисел забрињава то што су бирачи показали огорченост или окретањем крајње десним партијама, а филофашистичка Британска национална странка добила је чак два мјеста у Европском парламенту.

У Холандији је друга по реду најјача странка Партија слободе, која се заснива на антитурској, антисламској, антибалканској и антиарапској платформи, а крајње десне опције добиле су велики број гласова и у Аустрији, Данској, Румунији и Словачкој. Словачка је земља гдје је био најмањи одзив бирача, мање од 20 одсто.

Уз ове, бирачи су се окретали и партијама које су схватили као анегдоту и исмијавање етаблиране политике. Тако су "Шведски гусари", којима је једини програмски циљ бесплатно скидање музике с интернета добили, једног посланика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog