Politika

Инглиш о ОХР и закључцима НСРС

САРАЈЕВО - Амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш сматра да неслагање између међународне заједнице и власти Републике Српске лако може бити разријешено и да Народна скупштина РС има неколико врста средстава за то.


"Јасно је да постоји неслагање о намјерама и активностима које произилазе из неких активности Народне скупштине РС. Они су усвојили одређене закључке, а ми знамо да су закључци форма која је обавезујућа и производи правне посљедице. Закључци имају снагу закона, али декларација нема. Ако закључци остају, онда улазимо у правно неслагање и ту постоји могућност конфликта" - појаснио је Инглиш.

Он је нагласио да међународни представник у БиХ Валентин Инцко има пуну подршку САД, која укључује и кориштење бонских овлаштења када је то неопходно.

Инглиш не вјерује да ће Савјет за провођење мира /ПИК/ у БиХ бити у стању да крајем мјесеца објави да је усвојено пет циљева и два услова и да ОХР може бити затворен.

"Ако буде политичке воље, можда пет циљева и два услова буду испуњени до наредног ПИК-а најесен. Одлуке које су потребне да би били створени услови за затварање ОХР јесу сложене, али не толико да не могу бити проведене прилично брзо. Неке од њих можда требају више времена него што га сада има, до одржавања наредног ПИК, крајем овог мјесеца" - истакао је Инглиш.

Он сматра да БиХ треба ону врсту уставне реформе која је неопходна да би држава била ефикасна.

"Гледамо изван етничких политичких линија и желимо радити с политичким лидерима који су заинтересовани за такав начин рада" - нагласио је Инглиш.

Према његовим ријечима, Влада САД закључила је да специјални амерички изасланик за Балкан у овом тренутку није неопходан.

"Унутар актуелне администрације постоје бројни људи, а потпредсједник Џозеф Бајден је на врху те листе, који су спремни да се ангажују на питањима у вези са овом регијом" - појаснио је Инглиш.

Он је навео да САД очекују да ће брзо бити пронађен нови премијер Федерације БиХ који ће добити неопходну подршку владајуће коалиције да се почне бавити рјешавањем проблема који брину људе у ФБиХ..

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog