Društvo

Преседан: Одговорност медија у ратним злочинима

БЕОГРАД - Тужилаштво за ратне злочине анализира утицај извjештавања појединих медија на злочине који су се током сукоба у бившкој Југославији догодили на Овчари и у Зворнику, изјавио је портпарол тужилаштва Бруно Векарић.


Векарић је рекао да се анализа односи на ова два случаја због тога што су за злочине у Овчари и Зворнику донијете првостепене пресуде и утврђена је истина о дешавањима на тим просторима.

„Анализираће се амбијент и атмосфера у друштву која је приказана у медијима. Утврђиваће се узрочно-посљедична веза која је могла да допринесе злочинима", казао је Векарић и додао да би анализа требало да буде готова за два мјесеца, а након тога видјеће се да ли постоји основ за покретање истаге.

Портпарол тужилаштва додао је да су предмет анализе и изјаве које су поједини окривљени давали током судског процеса.

„Цитирам: 'Гледао сам емисију и отишао тамо и мајку мајчину сам им...' И заиста тај човек је учествовао у убиству 200 људи на Овчари. Значи имате узрок и имате последицу", навео је Векарић и напоменуо да је извештавање медија у појединим случајевима било потпуно лажно.

Он је истакао да намјера није прогон новинара, већ само жеља да се утврђи постоје ли елементи кривичног дјела у извјештавању.

Векарић је додао да очекује и подршку новинарских удружења у овим поступцима.

„Одговорност појединих политичара у овом тренутку не истражујемо. Сигурно је да је њихова одговорност много комплекснија од одговорности медија и ту треба направити значајну разлику", казао је портпарол Тужилаштва за ратне злочине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog