Politika

Билт: ОХР треба затворити

БАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Карл Билт, министар иностраних послова Шведске и први високи представник у БиХ, сматра да Канцеларију високог представника у БиХ треба затворити и представницима БиХ дати већу одговорност.


"Вјерујем да је дошло вријеме да се представницима БиХ да далеко већа одговорност за будућност њихове државе", рекао је Билт за "Независне новине".

Он је додао да је у односу на прије 14 година, када је он био високи представник, БиХ напредовала, поткрепљујући то чињеницом да тада нису постајале заједничке институције.

"Примјетан је економски раст, ту је и ентитетска граница која је у основи невидљива", истиче Билт.

Он је истакао да ће се Шведска, када буде предсједавајућа ЕУ, залагати и чинити све да читав регион, укључујући и БиХ, предузме даље кораке ка процесу европских интеграција, јер подржава европске тежње БиХ, те да ће припремити ЕУ за далеко већу улогу у БиХ, уколико у вријеме шведског предсједавања буде донесена одлука о затварању ОХР-а.

На питање да ли је потребна реформа Устава БиХ за улазак у ЕУ, Билт је рекао да ЕУ формално то не захтијева, али да је очигледно да су неке постепене промјене неопходне у садашњој унутрашњој организацији како би БиХ могла одољети изазовима које је чекају у процесу европских интеграција.

"Мислим да би БиХ требало да се фокусира на она опипљива питања везана за свакодневни живот грађана; образовање, здравствену заштиту, економски раст, запосленост, либерализацију визног режима... То су питања која су уједно и блиско повезана с процесом европских интеграција", рекао је Билт додајући да је кључ успјеха за процес европских интеграција да политичари БиХ нађу компромис и раде заједно на постизању циљева, првенствено за своје грађане.

Билт сматра да сазивање међународне конференције о БиХ, односно "Дејтона 2", о чему се спекулише у медијима, није изгледно нити пожељно, истичући да је најбитније да политичари БиХ преузму већу одговорност за будућност земље.

Оцјењујући рад садашњег високог представника Валентина Инцка, Билт је рекао да он има веома важну улогу у процесу реформе и да има пуну подршку Шведске и као државе и као будуће предсједавајуће ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog