Politika

НСРС: О Инцковим захтјевима, али не одмах

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске требало би да утврди став о захтјеву високог представника у БиХ Валентина Инцка за поништавањем закључака о ефектима преношења надлежности са РС на БиХ.


Парламент је ово питање уврстио као 33. тачку дневног реда, умјесто као другу, како је то било првобитно предвиђено, због потребе обављања даљих консултација.

Јучерашњи дан утрошен је на усаглашњаве радне верзије закључака у вези са Инковим захтјевима у којим се наводи да Народна скупштина РС остаје опредијељена својим закључцима у вези са Информацијом о ефектима преношења уставних овлаштења са РС на институције БиХ и сматра да они нису антидејтонски ни антиуставни.

Народна скупштина РС, као израз демократске воље грађана исказане на слободним изборима и као највиши уставотворни, законодавни, репрензетативни и контролни орган у РС, брани своје демократско право на изражавање мишљења и заузимање става о сваком друштвеном питању и проблему, па и о питању ефеката преношења надлежности са РС на БиХ, наводи се у радној веризји закључака.

Предсједник Скупштине Игор Радојичић изјавио је синоћ да је парламент одлуком да расправу о захтјевима високог представника у БиХ Валентина Инцка помјери са друге на 33. тачку дневног реда показао намјеру да релаксира ситуацију.

Народна скупштина данас ће по хитном поступку разматрати приједлоге закона о измјенама закона о приватизацији државних станова, о судовима РС, о стварним правима и о привредним друштвима.

Дневним редом предвиђено је разматрање приједлога закона о јавно-приватном партнерству у РС, о образовању одраслих, о електронском пословању РС, о ловству и о репродуктивном материјалу шумског дрвећа, затим о измјенама и допунама закона о држављанству РС и о комори инжењера пољопривреде РС, те о допуни закона и приватизацији државног капитала у предузећима.

Посланици ће разматрати Нацрт закон о одузимању незаконито стечене имовине, који су приједложили народни посланици Огњен Тадић и Борислав Бојић, затим нацрте закона о измјенама и допунама закона о преузимању акционарских друштава, о пољопривреди, те о органској производњи хране.

На предложеном дневном реду су и Приједлог стратегије развоја локалне самоуправе у РС за период 2009-2015. година, Програм потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у РС за 2009. годину и реализација тог програма за прошлу годину.

Парламент Српске требало би да расправља и о Извјештају Радио-телевизије РС о пословању у прошлој години и Плану рада за ову годину, Извјештају о банкарском систему РС за прошлу годину и о Извјештају о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство РС за 2008. годину.

Посланици ће разматрати Извјештај Регулаторне комисије за енергетику РС за прошлу годину, Извјештај о сарадњи институција РС са Хашким трибуналом за период од 1. јануара до 31. марта, Информацију о дугу РС са стањем на дан 31. децембар прошле године, Информацију о реализацији уговорних обавеза из уговора о приватизацији предузећа из области нафтне индустрије РС и Информацију о иницијативи за рјешавање егзистенцијалног статуса лица која су реформом одбране остали без посла у 2004. години.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog