Svijet

Kина тражи преузимање осумњичених из Гвантанама

ПЕКИНГ - Кина је данас затражила од САД да ускоро у матичну земљу врати пет "осумњичених терориста" Ујгура након што се мала пацифичка држава Палау сагласила да привремено прими до 17 затвореника из Гвантанама.


"Кина тражи од САД да примијени релевантне резолуције Савјета безбједности УН и своје међународне обавезе у области борбе против тероризма. САД треба да престану са испоручивањем осумњичених терориста било којој трећој земљи и да их врате у Кину што је прије могуће", рекао је портпарол кинеског Минситарства иностраних послова Кин Ганг.

САД су прије четири године осумњичене Ујгуре ослободила свих оптужби, али су они и даље остали у Гвантанаму из страховања да би могли бити изложени тортури уколико буду испоручени Пекингу.

Спорни затвореници су дио групе од 22 Ујгура који су живјели у кампу у Авганистану када је крајем 2001. године почела инвазија предвођена САД на ту земљу.

Пет Ујгура су пребачени у Албанију, која је против тога да прихвати још затвореника након што је Пекинг изразио своје незадовољством прихватиом ових затвореника из Гвантанама.

Палау је држава која се налази у западном Пацифику близу Нове Гвинеје и Филипина.

Ујгури су турски народ, који претежно живи у Кини, односно у аутономној покрајини Синђанг Ујгур, у којој чини релативну етничку већину од 45 одсто. Ујгури су већином исламске вјероисповести, а говоре ујгурским језиком, који спада у турску групу алтајске породице језика.

Ујгура укупно има око 8 852 000, од тога у Кини 8 569 000, а у Казахстану 232 000.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog