Politika

Штокхолм: Конфернција о БиХ и судбини ОХР

САРАЈЕВО - У Штокхолму је одржана конференција о БиХ на којој је разговарано о судбини међународног ангажмана у БиХ након затварања ОХР, а расправа је била затворена за јавност.


Према ријечима неколико учесника, расправа је протекла у конструктивном дијалогу, иако је у једном моменту отишла у нешто другачијем смјеру, највише због актуелне политичке кризе у БиХ након најновијих мјера ОХР.

Конференцији су присуствовали високи званичници ЕУ, међу којима високи представник у БиХ Валентин Инцко и његов замјеник Рафи Грегоријан, шеф шведске дипломатије Карл Билт, као и шефови држава чланица Савјета за имплементацију мира.

Шведска, која од јула преузима предсједавање ЕУ, иницијатор је овог скупа, а кључна идеја била је да се размотре начини на које би функционисала Канцеларија специјалног представника ЕУ након транзиције ОХР, коју Билт снажно заступа.

Разговор о трансформацији ОХР развио се у питање хоће ли то бити могуће до краја године, преносе федерални медији.

Постављено је веома тешко питање - шта ако ОХР ни ове године не буде трансформисан. Онда би БиХ остала једина земља која није аплицирала за чланство у ЕУ, с обзиром да ће и Србија то ускоро учинити, рекао је један од учесника конференције.

Значајан дио заинтересованих у ЕУ сматра да се ове године нешто мора промијенити на том плану.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog