Politika

Додик: Надлежности отете од РС, име документа је небитно

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе РС Милорад Додик изјавио је да је веома важно да Народна скупштина Републике Српске каже да су отете надлежности од Републике Српске, а да је мање битно како ће се звати документ у коме се о томе говори.


„Закључци Народне скупштине РС имали би исти смисао и значај да се умјесто закључака декларишу као декларација и то не би било никакво повлачење, јер би у Службеном гласнику остао исти садржај", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Додик је навео да Народна скупштина РС има легитимно и легално право да разматра ефекте преноса надлежности са РС на БиХ, а да у усвојеним закључцима можда није било јасно разграничење између оних надлежности које је раније вршила РС, прије потписивања Дејтонског споразума и у периоду након имплементације Дејтона, и онога што је стварно отимање надлежности.

"Веома софистицирано свих ових година на различитим мјестима, веома полако вршиле су се уставне промјене у БиХ које смо ми морали да окарактеришемо као незаконит пренос надлежности", истакао је Додик.

Он је навео да Народна скупштина РС оцјењује да ли то треба да учини и поновио свој став да је и садашња ситуација искориштена као снажна жеља за ударом на РС.

"Мислим да нам свима треба нека врста могућег излаза који никога не чини сретним. За РС, ја сматрам да је добро што смо нашли снаге да у парламенту умјесто закључака донесемо декларацију и то је нешто што би био излаз за високог представника и међународну заједницу", рекао је Додик одговарајући на питање зашто Народна скупштина РС није јуче донијела нове закључке о преносу надлежности.

Према Додиковим ријечима, без обзира на назив закључака остаје њихова суштина и све оцјене закључака.

"Ако држите до озбиљности Народне скупштине као највишег органа власти и највишег ауторитета, онда је готово и небитно како документ носи назив", рекао је Додик.

Он је додао да је веома важно док у БиХ постоји високи представник да власти у РС јасно кажу свој став о овом времену и да то уобличе у закључке или документ који ће остати за будуће генерације.

„Веома је важно рећи да су надлежности отете, а најеклатантнији примјер тога су Суд и Тужилаштво БиХ. У Дејтонском споразуму и Уставу БиХ уопште нема Суда БиХ, а неко је нашао за сходно да проглашава законе, а на то није имао право", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, међународна заједница и ОХР овдје годинама плаше народ говорећи да имају право да немаћу законе, а то нигдје не пише.

"Једног дана ћемо подићи огроман број приватних тужби против разних високих представника и међународних службеника, али не у БиХ него у њиховим земљама гдје живе, да докажемо да су прекршили закон", поручио је Додик.

Он је додао да РС прву тужбу припрема против бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна и то ће бити у Енглеској, наводећи да су они овдје зарадили много новца и да сада треба да плаћају адвокате "јер се са РС не може играти како неко хоће".

"То смо показали и посљедњих година, ми нисмо реметилачки фактор, ми хоћемо да сарађујемо, али на коректан начин", рекао је Додик.

Он је поновио да се не могу наметати закони него се мора поштовати Дејтон који је међународни уговор и не може се проводити дух Дејтона него његово слово.

„Катастрофална грешка међунеродне узаједнице у прошлости је што је проводила дух Дејтона, а не његово слово", сматра Додик

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog