Društvo

Србија: Снимци објављени из злих намјера

БЕОГРАД - Београдска штампа оцјењује да иза објављивања снимака Ратка Младића на Федералној ТВ стоје зле намјере, које долазе у тренутку када Србија преговара о визној либеларизацији, и оцјењује да би требало да услиједи потрага за "кртицом".


"Политика" под насловом "Стари снимци нове интриге" наводи да српске службе безбједности покушавају да сазнају како су снимци Младића доспјели у јавност, и да српски безбједњаци вјерују да је тај материјал дошао из истог извора који је недавно једном београдском листу доставио Младићев дневник.

Позивајући се на изворе у врху Акционог тима Србије за сарадњу са Хашким трибуналом, лист наводи да су снимци и Младићев дневник заплијењени у акцији специјалних јединица МУП и српског Тужилаштва за ратне злочине Србија 4. децембра прошле године и предати хашком тужилаштву 27. марта ове године, приликом посјете тужиоца Сержа Брамерца Београду.

За сада се, према незваничним информацијама листа, сумња да су ови документи, који служе као докази против Младића, процурили управо из Хага, али не искључује се могућност да је то урадио и неко из Србије, што је, како наводе, мало вјероватно.

"Политика" пише да српски истражитељи провјеравају и могуће мотиве зашто су снимци и дневник пуштени у јавност - један од мотива је материјалне природе, док је други политичке, јер је уочи засједања холандског парламента, на којем се расправљало о наставку европских интеграција Србије, изречена тврдња да је Младић био у Србији прошле године.

Лист "Данас" у тексту под насловом "Слиједи потрага за кртицом" незванично сазнаје да се очекује да хашко тужилаштво ускро покрене интерну истрагу како би се открило да ли су снимци до јавности доспјели из Трибунала и ко је учествовао у томе.

Саговорник листа тврди да ће бити тешко открити ко је доставио тај материјал телевизији, јер је било довољно само да та особа дође до тог материјала и нареже га на диск.

Према незваничним информацијема, пише "Данас", очекује се и да Србија да провјери све особе које су биле у контакту са тим материјалом, мада је мала вјероватноћа да је снимак дошао из Србије, јер је из ове земље послат у Хаг тек након што је четири мјесеца анализиран.

И Трибунал и Србија морају да открију одакле је процурио снимак, јер се тиме угрожава оперативна активност у оквиру потраге за хашким бјегунцима, пише "Данас".

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић рекла је за "Данас" да приказани снимци нису уврштени у доказни материјал, тако да до суда нису стигли.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog