Svijet

Словенци ограничавају дозволе за рад Шиптарима

БЕОГРАД - Словенија је ограничила издавање дозвола за рад становницима Косова који немају дозволу за боравак у тој земљи, док удружења Албанаца у Словенији пријете да ће тражити од Косова да бојкотује словеначка преузећа и производе.


Влада се одлучила на овај потез након бројних упозорења држава са шенгенског подручја, посебно Швајцарске и Њемачке, да је нагло повећан број становника Косова који раде са словеначким дозволама и на црно. Проблема највише има у Швајцарској, гдје се дневно обрађује и по 15 случајева злоупотребе.

Словеначка Влада ограничила је издавање дозвола за рад представницима малих предузећа са боравиштем на Косову, који немају дозволу за боравак у Словенији и забранила становницима Косова издавање нових дозвола за сезонски рад, осим у пољопривреди и шумарству, преносе београдски медији.

Ограничење се односи и на "барске плесачице", чије ће запошљавање бити ограничено само на оне којима за улазак у Словенију није потребна виза, а које ће посао морати да раде само на једној локацији.

Иако је са словеначком дозволом могуће слободно кретање на подручју држава шенгенског споразума највише три мјесеца, становници Косова продужавају боравак у Европи, налазе посао и склапају брачне везе.

Становницима Косова је у словеначкој Амбасади у Скопљу од јануара до марта ове године издато 3.600 дозвола за боравак, што је скоро једнако броју боравишних дозвола које су издале све остале европске државе заједно.

На одлуку словеначке Владе реаговала су удружења албанских грађана са Косова у Словенији, која су, осим осталог, саопштила да ће од Косова захтијевати бојкот словеначких производа и фирми.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog