Svijet

Турска не жели привилеговано партнерство са ЕУ

ПАРИЗ - Шеф турског преговарачког тима за улазак у Европску унију одбио је данас „привилеговано партнерство" које су тој земљи понудили француски предсједник Никола Саркози и њемачки канцелар Ангела Меркел, као алтернативу за пуно чланство.


„Турска ће бити пуноправна чланица ЕУ или уопште неће бити у партнерству са њом", изјавио је Егемен Багис у интервјуу који објављује лист „Монд" у поподневном издању.

„Овај статус 'привилегованог партнерства' нема никакву правну основу", објаснио је, додајући да је Турска „већ у Европи", са пет милиона становника који живе на територији ЕУ.

Саркози и Мекрелова су током кампање за европске изборе 7. јуна поновили своје неслагање са уласком Турске у ЕУ, иако су преговори са овом земљом отворени 2005. године.

Ови преговори су у међувремену запали у ћорсокакак, због окупације дела Кипра, чланице ЕУ, од стране турских трупа, као и због успоравања реформи унутар земље.

„Опоцизија, која ради на опструкцији, успорава Турску. Када још европски лидери обесхрабрују јавно мнијење, то не помаже", рекао је турски преговарач.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog