Društvo

НСРС: Проширен закон о забрани рекламирања цигарета

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о забрани рекламирања дуванских производа, којим се ова забрана проширује на рекламирање путем интернета, плаката и наљепница и све остале видове рекламирања.


Циљ оваквих измјена и допуна јесте смањење употребе цигарета и побољшање здравља становништва, а један од разлога за доношење је и усклађивање са законима о прекршајима и о инспекцијама РС.

Према Нацртом предвиђеним казненим одредбама, новчаном казном од 5.000 do 15.000 KM биће кажњено предузеће или друго правно лице које рекламира дуванске производе или дуван, а одговорно лице у правном лицу казном од 100 до 200 КМ.

Уз новчану казну може се изрећи и забрана продаје дуванских производа од три до шест мјесеци.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о забрани продаје и употребе дуванских производа лицима малађим од 18 година, који је такође данас усвојен, брише се прописана забрана у погледу забране продаје цигарета на удаљености од 300 метара од предшколских и школских установа или објеката за спорт и рекреацију, јер је процијењено да се овом забраном не постижу жељени ефекти.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Амела Лолић истакла је да је примјена ове одредбе нарочито спорна у сеоским подручјима, а да за једну од посљедица има појаву нелегалне продаје цигарета.

Расправљајући о овом нацрту закона, посланик СНСД Никола Баштинац рекао је да надлежне институције треба да осигурају досљедну примјену забране продаје цигарета на удаљености од 300 метара од школа и вртића, а не да је укидају.

Посланик СНСД Гордана Ђурић предложила је да се до израде приједлога закона размисли о могућности ограничавања продаје дуванских производа само на одређене објекте посебне намјене како би се олакшала контрола продаје цигарета лицима млађим од 18 година.

Усвајањем ова два нацрта закона прекинуто је 31. редован сједница Народне скупштине.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да би наставак сједнице највјероватније требало да буде 22. јуна.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog