Društvo

Дачић: Није све ријешено око виза

БЕОГРАД - Замjеник премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је најава Европске комисије да ће до краја јула упутити Савету Европске уније предлог да се визни режим за Србију укине од 1. јануара 2010. године, позитивна, али да је то само први корак ка стављању Србије на „белу шенген" листу.


„Ово је веома добра и позитивна вест. Не треба прелазити превише у еуфорију. Ово је прелазно време у једној трци на 800 метара, а то значи да смо ми добили задатке по мапи пута", рекао је Дачић за Радио-телевизију Србије.

Дачић је објаснио да је данашња вијест из Брисела „једна констатација да смо ми испунили све услове да се отпочне процедура да Европска комисија да предлог да Србија од 1. јануара следеће године буде на бијелој шенген листи".

Он је навео да ће Комисија, међутим, истовремено Србији упутити шта још треба да уради, подсјећајући да су под визном либерализацијом четири блока питања - безбједност докумената, пашоси и личне карте, границе и емиграције, организовани криминал и корупција и људска права и слободе.

„Ово је први корак и прави корак у добром правцу. Ми до октобра треба да направимо извештај шта смо урадили и шта је са преосталим техничким мерама", рекао је Дачић.

Он је додао да „треба водити рачуна" и о контроли граница, административне линије према Косову и Метохији, начину издавања документа за грађена на Косову и Метохији, двојним држављанствима са Босном и Херцеговином и Црном Гором.

Дачић је навео да ће састанак представника ЕУ и Србије поново бити одржан у октобру, након чега ће своја мишљења о томе да ли је Србија испунила све услове дати европски парламенти, чланице ЕУ, после чега ће почетком децембра бити донијета формална одлука о укидању виза.

„Морамо да наставимо даље активности у два смјера. Један је да даље спроводимо оно што смо зацртали и друго да у билатералним односима са чланицама ЕУ утичемо да нека од њих не стави неке примедбе", казао је Дачић и најавио посјете српских званичника разним земљама тим поводом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog