Svijet

С.Кореја пријети ратом ако је изолују

СЕУЛ - Сјеверна Кореја почеће програм обогаћивања уранијума и покренути војну акцију уколико је САД и њене савезнице изолују, саопштено је из сјевернокорејског Министарство иностраних послова, преносе државни медији.


Након што је Савјет безбједности УН синоћ увео широке санкције против Пјонгјанга, портпарол Министарства рекао је да ће Сјеверна Кореја од добијеног плутонијума градити оружје у својој нуклеарки.

Резолуција УН забрањује извоз оружја из Сјеверне Кореје као и већину увоза, а земље чланице имају право да контролишу испоруке товара Пјонгјанга на мору, ваздуху и копну и могу да заплијене и униште било коју робу која представља кршење санкција.

Виши званичник Сјеверне Кореје најавио да ће Пјонгјанг можда одговорити "још једном нуклеарном пробом и са још ракета".

Он је додао да се Сјеверна Кореја никад неће одрећи свог нуклеарног наоружања.

Двојица неименованих дипломата, који су преговарали у вези са резолуцијом УН, рекли су агенцији Ројтерс да Кина није јасно изнијела свој став да ли намјерава да примјењује санкције.

Кинески амбасадор у УН Жанг Јесуи рекао је да резолуција показује оштро противљење међународне заједнице нуклеарним амбицијама Пјонгјанга, али је апеловао на чланице да буду опрезне када контролишу испоруке робе из Сјеверне Кореје.

"Без обзира на околности не смије да буде пријетњи употребе силе нити примјене силе", рекао је Жанг.

Према урађеним студијама, санкције УН уведене Сјеверној Кореји за ракетна тестирања и нуклеарну пробу из 2006. године скоро уопште нису имале ефекта, док се трговинска размјена Пјонгјанга повећала усљед слабе примјене санкција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog