Politika

Динкић тражи савезнике мимо Тадића

БЕОГРАД - Г17 плус увелико ради на програмским и организационим промјенама које ће подразумијевати чвршћу сарадњу са регионалним локалним странкама ван коалиције са Демократском странком и другим великим политичким партијама у Србији.


"Овај посао започет је раније и нема везе са резултатима локалних избора од прошлог викенда. И да су резултати локалних избора били другачији, радило би се на програмским и организационим променама", тврди извор у Г17 плус.

Озбиљнији разговори са потенцијалним партнерима би, како кажу у Динкићевој странци, могли да почну на јесен.

Нови блок требало би да има "јаче везе од класичне коалиције", али да свака регионална странка задржи своје особености.


Лист наводи да се још се не зна које би странке могле да буду заинтересоване за стварање новог савеза, а за сада се спомињу "Заједно за Крагујевац" Верољуба Стевановића, које је већ у коалиционом савезу са Г17 плус у том граду, али и Коалиција за Пирот на чијем је челу Владан Васић и Покрет за крајину, зајечарског градоначелника Бошка Ничића.

Он је, иначе, једини и потврдио да је са Г17 плус разговарао о удруживању, као и да је Динкићу поставио једини услов - да удруживање не значи и гашење партија које би се удружиле са Г17 плус.

Према писању листа, прича о новом савезу регионалних партија добила је на замаху када је Динкић, одмах након локалних избора у Земуну, на Вождовцу и у Косјерићу, рекао да ће са демократама раскинути коалициони савез на републичком нивоу, односно да ће ДС "морати да тражи нове партнере на свим нивоима, па и на републичком", уколико они у Београду направе коалицију са Српском напредном странком.

Чињеница је, међутим, да ДС већ сарађује са напредњацима, и то у Пријепољу, гдје су власт формирале Љајићев СДП, СНС и странке окупљене око ДС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog