Politika

Амбасадор ВБ у Србији: Додик не тражи независност РС

БЕОГРАД - Британски амбасадор у Србији Стивен Вордсворт оцијенио је да је од Међународног суда правде затражено необавезујуће правно мишљење о легалности једностраног проглашења независности Косова, те истакао да не види да то мишљење може утицати на чињеницу да Косово постоји као независна држава.


"Косово је признало 60 одсто земаља ОЕБС, 70 одсто држава чланица Савјета Европе и 80 одсто чланица ЕУ. Постало је члан Међународног монетарног фонда, биће и у Свјетској банци, па не могу да замислим како је могуће одатле се вратити натраг", рекао је Вордсворт.

На питање да ли то значи да мишљење Међународног суда правде није важно у савременом међународном систему, Вордсворт је рекао да је Међународни суд правде важна институција, од које је тражено необавезујуће правно мишљење.

"Тек треба да видимо какво ће оно бити. У сваком случају, не видим како ће то утицати на чињеницу да Косово постоји као независна држава", рекао је Вордсворт.

Он је подсјетио да је и Британија поднијела своје образложење Међународном суду правде, али је истакао да се мора имати у виду да је 12 нових земаља признало Косово од како је то питање пред судом, те да ће их бити још.

Вордсворт је оцијенио да се сада мора наћи начин да ситуација буде боља за све људе који тамо живе, као и начин за нормализацију односа са земљама које окружују Косово, истакавши да се од Србије не тражи да призна Косово.

Он је оцијенио лошим идеју о подјели Косова, као и евентуални референдум у Републици Српској.

"Ако подијелите Косово, шта се дешава са Србима ван сјеверног дијела? Ако би РС постала независна, а што господин Милорад Додик не тражи, шта би се десило са босанским Хрватима? Држава би се распала. Све то би водило огромној нестабилности, помјерању људи, већем броју избјеглица... Дакле, свему ономе што међународна заједница не жели у овом региону", рекао је Вордсворт.

Коментаришући анализе по којима Србија неће ући у ЕУ прије периода 2015-2020. година, Вордсворт је рекао да поједине изјаве аналитичара не треба превише да брину.

Он је додао да је ријеч је о процесу у коме Србија напредује и за који има капацитета, вјероватно више него било која друга земља у региону, а због ефикасне администрације.

Вордсворт је поручио да је сада битно да се настави са доношењем и пуном примјеном неопходних законских прописа, истакавши да процес добро напредује, а што ће директно утицати на рокове о придруживању Србије ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog