Politika

Министри ЕУ у понедељак о БиХ

ЛУКСЕМБУРГ - Министри иностраних послова ЕУ разматраће у понедјељак у Луксембургу ситуацију у БиХ у свјетлу предстојећег састанка Управног одбора Савјета за имплементацију мира, који ће бити одржан 29. и 30. јуна, саопштено је из Савјета ЕУ.


Министри ће размијенити мишљења о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и трансформацији Канцеларије високог представника у појачано присуство ЕУ, а очекује се, како је саопштено, да ће потврдити своју подршку европској перспективи БиХ.

Савјет ЕУ ће разматарати и визну либерализацију за Албанију, БиХ, Македонију, Црну Гору и Србију у свјетлу напретка коју су ове земље оствариле.

Очекује се да ће министри иностраних послова земаља чланица ЕУ изразити подршку појачаној регионалној сарадњи међу земљама југоисточне Европе и нагласити важност такве сарадње за европску перспективу западног Балкана.

Министри ће током ручка размијенити мишљења са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом након његовог недавног извјештаја Савјету безбједности УН о сарадњи Србије и других земаља западног Балкана са Трибуналом у Хагу.

На састанку Савјета ЕУ, који ће бити одржан 15. и 16. јуна, биће размотрена ситуација на Блиском истоку, Либану, Сирији, Куби и јанмару.

Министри ће разматрати сарадњу ЕУ са Арапском лигом, као и Израелом, Алжиром, Украјином и земљама западне Африке.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog