Republika Srpska

Њемачка: Уставом против задуживања

БЕРЛИН - Горњи дом њемачког парламента усвојио је уставни амандман којим се ограничава јавни дуг Њемачке.


Овим амандманом се обавезују савезне покрајине да од 2020. године одустану од узимања нових кредита, а нова задужења на савезном нивоу од 2016. године смију изностити максимално 0,35 одсто бруто националног производа.

Осим тога, Парламент је одобрио највеће усклађивање пензија у задњих десет година, па ће тако 20 милиона пензионера у западном дијелу земље добити повишицу од 2,41 одсто, а на истоку од 3,38 одсто.

Овај амандман прошлог мјесеца је усвојио Доњи дом њемачког парламента- Бундестаг, а да би ступио на снагу потребно је да га потпише предсједник Њемачке и да буде службено објављен.

Уставни амандман укључује и низ изузетака, а федерална Влада увођењем ванредног стања може да заобиђе већину предвиђених ограничења. Без обзира што ће позајмљивање бити одобрено током рецесије, савезне владе морају да смање своје дугове када наступи економски опоравак.

Критичари љевичари кажу да ће ове мјере умањити могућност владе да помогне сиромашнима, док десничари тврде да ће изузеци да "разводне" ове мјере и то неће зауставити раст јавног дуга.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog