Politika

СБ: На Косову све супер

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ - Савјет безбједности УН разматраће у сриједу извјештај о Косову у којем је безбједносна ситуација оцијењена релативно мирном, и поред забринутости због инцидената на сјеверу Косова и захтјева приштинских власти за повлачење УНМИК-а.


У извјештају генералног серкетара УН Бан Ки Муна указује се да су косовске власти у више наврата тражиле окончање мисије УНМИК-а, наводећи да Резолуција 1244 из 1999. више није релевантна и да више нису обавезни да је поштују.

Генерални секретар је међутим навео да је настављена практична сарадња представника УНМИК-а и косовских власти иако Приштина има минималне контакте са његовим специјалним изаслаником Ламбертом Занијером.

Бан Ки Мун је оцијенио да је од 10. марта до 31. маја свеукупна безбједносна ситуација и даље „релативно мирна", али је указао на низ инцидената у сјеверном дијелу Косовске Митровице који изазивају забринутост.

„Позивам заједнице, као и власти Приштине и Београда да наставе тијесну сарадњу са свим међународним представницима како би се на минимум смањиле тензије и на миран начин дошло од рјешења", истакао је он.

Бан Ки Мун је навео да општине на сјеверу Косова, као и сјеверни дио Митровице и даље раде одвојено од остатка Косова.

Лидери Срба на сјеверу Косова сматрају УНМИК и Кфор јединим легитимним мисијама по Резолуцији 1244, па не прихватају ниједну институцију ни симбол косовских власти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog