Politika

''Прудско'' преговарње вратити у институције

БАЊА ЛУКА - Представници парламентарних странака у БиХ које не учествују у прудском процесу сматрају да процес преговарања и договарања треба врати у институције, а на позив високог представника у БиХ Валентина Инцка да се прикључе разговорима одговорили су негативно.


Лидер ПДП Младен Иванић рекао је да прудска тројка може добити евентуалну подршку ПДП тек када види о чему су се тројица политичара договорила.

"Обавеза тројке или двојке је да каже о чему су се договорили. У суштини мислим да је то прије само забава за јавност него што је озбиљна политичка прича", рекао је Иванић и додао да постоји могућност да ПДП подржи договор о државној имовини.

Генерални секретар СДС Драган Ћузулан сматра да разговоре треба водити у институцијама, а не на, како је рекао, приватним сесијама.

"Модел састанака три лидера је евидентно пропао. СДС је цијело вријеме упозоравала да такав приступ није добар. Досад није у то био укључен високи представик, а његово укључивање сматрамо неприхватљивим. За СДС је једино релевантна декларација Народне скупштине РС о уставним промјенама", рекао је Ћузулан.

Члан Главног одбора СДП БиХ Јозо Крижановић рекао је да нема никаквих добрих полазишта да би се СДП укључила у политичке разговоре које су у Пруду повели лидери СНСД Милорад Додик, СДА Сулејман Тихић и ХДЗ БиХ Драган Човић.

"Од владајуће шесторке направили су тројку, а сад су дошли до двојке. Нама уопште није јасно шта значи тај прудски споразум или како га већ зову јер имамо потпуно различита тумачења учесника о истим стварима", рекао је Крижановић.

За ХДЗ 1990 није прихватљиво оно о чему су Додик, Тихић и Човић до сада постигли договор, рекао је портпарол ове странке Весо Вегар.

"Ми смо увијек за разговоре, али нам није јасно што је то прудски процес. Ако тај процес подразумијева разговоре и дијалог, онда је то у реду. Али, то се мора вратити у институције БиХ", рекао је Вегар.

Члан Предсједништва Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић сматра да ни досад није било могуће наћи заједнички језик са представницима прудске тројке.

"Прудска тројка се искључила из парламентарне већине. Нека се састају и нека раде шта год хоће. То што раде нема нашу подршку", рекла је Ахметовићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog