Politika

Артманова на Милошевићевој оптуженичкој столици

ХАГ - У Хашком трибуналу је почело суђење Флоранс Артман, бившој представници за штампу некадашњег главног тужиоца Трибунала Карле дел Понте, оптуженој за непоштовање тог суда.


Како је оцијенило тужилаштво, овај поступак требало би да траје само неколико дана, јер је реч „о једноставним питањима, која су већ размотрана у претходном поступку".

Трибунал је у августу прошле године оптужио Артманову за непоштовање суда, јер је објелоданила садржај двије повјерљиве одлуке жалбеног вијећа из процеса против Слободана Милошевића из 2005. и 2006.

У уводној ријечи тужилаштва, као кључна питања у поступку против Артманове наведено је да ли је она у књизи „Мир и казна" и чланку објављеном у „Гласнику" босанског института изнела поверљиве информације, као и да ли је то учинила намерно и свјесно (?).

Бранилац Артманове Карим Кан је рекао да не прихвата да је оптужена свјесно прекршила било које одредбе Суда, јер су информације које је објављивала годинама биле познате јавности и присутне у медијима, а да Међународни суд на то никада није реаговао.

Кан је нагласио и да је Артманова престала да ради у Трибуналу почетком априла 2006, неколико дана пре него што је донијета друга одлука о оптужби против ње.

Првог дана суђења Артмановој, тужилаштво је као свједоке извело представника француске издавачке куће „Фламарион" Јорика Кармалека и некадашњег секретара у Хашком трибуналу Робина Винсента.

У наставку суђења, одбрана би требало да изведе три своја свједока, међу којима и Наташу Кандић, директорку Фонда за хуманитарно право.

Артманова је до 2006. била портпарол Дел Понтеове, а претходно је радила као дописник париског листа „Монд" са Балкана.

Она је у својој књизи наводи да су одлукама судије Хашког трибунала учествовале у прикривању кључних докумената о умијешаности Србије у геноцид у Сребреници, тако што су одбиле да скину ознаку повјерљивости са записника Врховног савјета одбране, које је званични Београд доставио Трибуналу током суђења Милошевићу.

Артманова је изјавила да је шокирана што се нашла на истој оптуженичкој клупи на којој је седео Слободан Милошевић.

„Потпуно сам шокирана, тешко могу да поверујем да ћу се наћи у истој сали за испитивање у којој је био Милошевић, на тој столици. Има нешто што ту није у реду", рекла је она у изјави коју је пренео радио „Франс енфо".

Највећа казна коју би могла да добије због непоштовања суда је седам година затвора и 100. 000 евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog