Politika

Mилорад Барашин: Угледамо се на Хаг

САРАЈЕВО - Главни тужилац БиХ, Милорад Барашин, изјавио је да се искуства и доказане чињенице из праксе Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), већ користе у раду ове правосудне институције.


У саопштењу из Тужилаштва БиХ наводи се да је Барашин данас, првог дана рада дводневне Конференције о процесуирању ратних злочина и насљеђу Хашког суда у Сарајеву, истакао да ће искуства о процесуирању предмета ратних злочина садржана у Приручнику о развијеним судским праксама МКСЈ, бити врло корисна у будућем раду на предметима ратних злочина у БиХ.

Приручник о развијању правосудне праксе МКСЈ садржи искуства из рада Хашког суда, а односи се на процесна рјешења и правила о поступку и доказима, које је у својој историји развијао овај међународни суд.

Он садржи студије и анализе из појединих предмета, као и детаље који се односе на практична искуства у сегментима кривичне истраге, планирања истрага, испитивања свједока, презентовања доказа у судници и другим активностима у раду на предметима Хашког суда.

Барашин ће на конференцији о насљеђу Хашког суда, коју су организовали Међународни институт УН за истраживање злочина и правде (УНИЦРИ) и МКСЈ, говорити о примјени приручника Хашког суда у пракси и раду правосуђа у БиХ.

Током конференције биће изнесена искуства правосуђа земаља у региону, као и праксе и достигнућа у Међународном кривичном суду за Руанду, Специјалном суду за Сијера Леоне и Специјалном суду за Либан.

Дводневном скупу у Сарајеву присуствују предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон и високи службеници МКСЈ, директор УНИЦРИ, Сандро Калвани, министар правде БиХ Бариша Чолак, као и представници домаћих и међународних правосудних институција и дипломатског кора у БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog