Politika

Инцко и Грегоирајан траже откривање хашких оптуженика

БАЊА ЛУКА - Високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инцко и његов први замјеник Рафи Грегоријан су у Сарајеву разговарали са америчким амбасадором за питања ратних злочина Клинтом Вилијамсоном, након чега су позвали власти БиХ, а посебно власти у Републици Српској, да обнове своје напоре који имају за циљ обезбиједити да сви оптужени ратни злочинци буду изведени пред лице правде, саопштено је из Канцеларије високог представника у БиХ.


У саопштењу се каже да потпуна сарадња с Међународним кривичним судом за бившу Југославију је обавеза која произилази из Дејтонског мировног споразума.

„Без хапшења Ратка Младића и Горана Хаџића немогуће је тврдити да је овај услов у потпуности испуњен", каже се у саопштењу. Даље се подсјећа да је хапшење Радована Караџића показало да ови добро познати оптуженици нису недодирљиви.

Савјет за имплементацију мира, према саопштењу, је дао упуства ОХР-у да, у координацији с међународним, регионалним и домаћим институцијама за спровођење закона, усмјери своје напоре на разбијање мрежа, које омогућавају Ратку Младићу да и даље буде на слободи.

„Наставићемо да у потпуности подржавамо рад Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Сви оптужени морају бити изведени пред лице правде", рекао је први заменик високог представника Рафи Грегоријан. Он је , како стоји у саопштењу, рекао да ће и даље активно дјеловати против мреже помагача ратних злочинаца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog