Politika

Ђукановић о стабилности на Балкану

ПОДГОРИЦА/БЕЧ - Балкан је, укупно гледано, на правом путу, али још није у потпуности стабилизован, изјавио је премијер Црне Горе Мило Ђукановић.


Он је поручио да Европа не смије да понови грешку деведесетих, када се прекасно посветила проблемима и када је прије 10 година дошло до НАТО интервенције.

"Бомбардовање је разлог што је НАТО у Црној Гори далеко мање популаран од ЕУ", рекао је Ђукановић у интервјуу аустријском државном Радију OE1.

Он је оцијенио да и упркос томе Црна Гора треба што прије да уђе у западну војну алијансу.

"Генерација мог дједе је водила рат, генерација мог оца је водила рат, и моја генерација је водила рат. Не смијемо дозволити да и генерације наших потомака воде рат. Пошто имамо довољно искуства да сами себи нисмо никакав поуздан гарант за стабилност, онда морамо користити друге механизме, а то је чланство у НАТО", образложио је Ђукановић.

Црногорски премијер је оцијенио да се нажалост, у прошлости показало да у региону нема поузданих механизама које гарантују стабилност тог дијела Европе.

"Ван сумње је да нестабилност тог региона значи и нестабилност читаве Европе, јер порески обвезници ЕУ још плаћају за санацију посљедње нестабилности на Балкану. Ако је та дијагноза исправна, онда се стабилност на Балкану мора ојачати" оцијенио је Ђукановић и додао да је то могуће само кроз интеграцију свих земаља западног Балкана у ЕУ и НАТО.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog