Politika

Kесић: Најаве затварања ОХР узети са резервом

БАЊА ЛУКА - Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да нико у БиХ не би требало олако да повјерује у најаву затварања Канцеларије високог представника у октобру, јер се тиме, вјероватно, само жели утицати на власти Републике Српске да попусте у актуелном спору.


Он је додао да је сукоб између високог представника у БиХ Валентина Инцка и власти Српске у вези са закључцима Народне скупштине РС о преношењу надлежности са Српске на БиХ свјесно испровоцирали појединци из ОХР и да је Инцко "беспотребно насјео на ту причу".

"Инцку су његови најближи сарадници намјестили овај сукоб, јер су инсистирали да Народној скупштини РС постави ултиматум, како би изазвали конфронтацију и дестабилизовали политичку ситуацију у земљи", навео је Кесић.

Он је додао да сада сви они који желе да изазову кризу у БиХ очекују да Инцко послије сједнице Савјета за примјену мира, заказане за крај мјесеца, повуче конкретне потезе.

"Aко насједне на ове провокације, Инцко би могао да посегне за 'бонским овлашћењима' и тиме уђе у још већу конфронтацију са властима Српске", рекао је Кесић, истакавши да, без обзира на то, власти Српске не би требало да попусте пред пријетњама и прихвате Инцков ултиматум.

Кесић је оцијенио да би то значило да ће "бонска овлашћења" и даље да се користе и да ће бити постављања нових ултиматума.

"Појединци из међународне заједнице стварањем лажне слике о БиХ желе да излобирају нову реакцију америчке администрације у земљи", упозорио је Кесић, додавши да су ти људи посебно исфрустрирани иступима потпредсједника СAД Џозефа Бајдена, који је јасно рекао да ентитети нису проблем за будућност БиХ, да нема "Дејтона 2", те да неће бити именован специјални амерички изасланик за БиХ и Балкан.

Он је навео да то значи да СAД у БиХ неће примјењивати политику из деведесетих.

"Када су то схватили, гурнули су и лидера СДA Сулејмана Тихића у ту причу. То је деструктивна политика, јер су управо Додик, Тихић и Човић урадили најпозитивнију ствар за БиХ", рекао је Кесић.

Он је додао да и чињеница да Тихић полако одустаје од "прудског процеса" показује да кризу у БиХ режира неко извана.

"Све док се то не промијени, док се не престане са политиком условљавања и наметања међународне заједнице, БиХ не може да иде напријед", поручио је Кесић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog