Svijet

Французи укидају сајентолошку цркву

ПАРИЗ - Тужилаштво у Паризу затражило је распуштање француског огранка Сајентолошке цркве и четири милиона евра одштете, на суђењу њеним лидерима због организоване преваре, а пресуда треба да буде донесена на јесен.


Против четворо представника ове организације, која се у Француској сматра сектом, затражене су условне казне од двије до четири године, новчане казне од 10.000 до 150.000 евра и одузимање грађанских права до пет година.

Највећа казна затражена је за предводника француског огранка сајентолога, 60.годишњег Алена Розенберга.

Припадници секте која потиче из САД одбацили су оптужбе и изјавили су да су жртве напада на слободу вјерског изражавања.

Групација се терети да је манипулисала сљедбенициама са циљем да присвоји њихову имовину. Тужбу су подигла два бивша члана секте, који су 1998. године потрошили 21.000 и 49.500 евра на курсевима сајентологије и на сеансама "прочишћења".

"Сајентолошка црква" је раније осуђивана због превара у Лиону и Марсеју, али је ово први пут да је затражено њено укидање у Француској. Ова организација је регистрована у САД, где ужива статус вјере, и где је представљају славна холивудска имена, попут Тома Круза и Џона Траволте.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog