Politika

ПДП се брине за образовање

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Партије демократског прогреса, Слободан Наградић, оцијенио је да би власти, с обзиром на значајну суму од 360 милиона КМ предвиђених за образовање и културу у Републици Српској, требало озбиљније да се односе према овим областима.


Он сматра да је у овим, за РС значајним сферама очувања идентитета, превише хаоса што се нарочито види на крају школске године пред упис у средње школе и факултете.

Наградић је на конференцији за новинаре у Бањој Луци истакао, да за поправљање стања у области образовања нису увијек неопходна нова и велика средства, него је потребно постојећа средства рационалније и праведније расподјелити.

Он је додао да се просвјетни радници више жале на недовољну опремљеност наставним средствима и прибором школа у којима раде, него висином плате коју примају.

"ПДП сматра да се морају увести додатне стимулативне мјере, како за студенте дефицитарних наставничких занимања, тако и за учитеље и наставнике који раде у сеоским или неусловним основним школама", рекао је Наградић.

Он је нагласио да ПДП није против рационализације мреже основних школа у РС, али је против повећања броја ученика у одјељењу и тоталног укидања основних школа у неким селима.

Наградић је истакао да се мора водити рачуна на чему се штеди у образовању, те додао да ПДП од надлежност министарства очекује да предложи критеријуме за рад приватних факултета, како не би били индустрија за производњу диплома и енормно богаћење власника тих факултета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog