Politika

Јеремић: Боримо се за ''одмрзавање'' прелазног споразума

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да ће Београд наставити са дипломатским напорима ка стварању подршке већине земаља ЕУ да се о "одмрзавању" прелазног споразума Србије са ЕУ промијени, како је навео, став оних земаља које имају сумње.


"За сада неопходног консензуса нема, али ћемо наставити да радимо на томе. Циљ је да се једногласно констатује да Србија у потпуности сарађује са Трибуналом и наставићемо да чинимо све што је у нашој моћи да се то и догоди", рекао је Јеремић.

Он је истакао да је од велике важности то што 25 земаља ЕУ нема сумњу да Србија у потпуности испуњава политичке претпоставке за наставак интеграција, али да, са друге стране, постоје двије земље које то мишљење не дијеле.

"Дебата између њих је у току и ми чинимо све да ојачамо аргументацију оних који нас подржавају", рекао је Јеремић.


Он је навео да се званична препорука Европске комисије да се грађанима Србије укину визе за путовање у ЕУ може очекивати прије љетње паузе, која у Бриселу почиње 1. августа.

Наводећи да се на јесен очекује и формална одлука о укидању виза, Јеремић је упозорио да Србија не смије славити, све док то не постане практична реалност.

"Наша позиција је принципијелна, а то је да су сви грађани Србије једнаки и да морају имати право на пасош. Када је реч о издавању пасоша лицима са Косова и Метохије, прихватамо да постоји безбедносни проблем, али никако и политички. Наш административни капацитет на Комету је дефинисан Резолуцијом 1244 Савета безбједности", нагласио је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog