Politika

Вашингтон да омогући бржу тренсформацију ОХР

БAЊA ЛУКA - Aмеричка политика требало би да омогући што бржу и безболнију транзицију ОХР у Канцеларију специјалног представника ЕУ, оцијенили су политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић, професор Стивен Мејер са америчког Националног факултета за одбрану и некадашњи дописник "Њујорк тајмса" из Београда Дејвид Бајндер.


Аутори су у документу "Процјена америчке политике у БиХ" оцијенили да америчка политика не би требало ни да "поткопава" ауторитет ЕУ у земљи, јер би то могло дестабилизовати цијели регион, уз констатацију да су многи садашњи проблеми у БиХ резултат ранијих злоупотреба моћи међународне заједнице.

"Због тога већина одлука донесених коришћењем 'бонских овлашћења' или принуде, а у потпуности подржаних од ЕУ и СAД, немају легитимитет и засноване су само на привиду законитости", сматрају Кесић, Мајер и Бајндер.

Они тврде да је БиХ тиме била трансформисана у "посљедњу ауторитарну државу на Балкану, што је било срамота за демократска опредјељења ЕУ и СAД", а због чега би Вашингтон требало да настави да подржава трансфер надлежности и одговорности са међународне заједнице на домаће политичаре и институције, што тренутно проводе институције ЕУ у БиХ.


Аутори сматрају и да би СAД требало да обуздају, или чак ограниче дјеловање америчких политичара који настоје да воде главну ријеч у медијима и на политичком простору БиХ.

Кесић, Мајер и Бајндер наводе да су у посљедњих неколико мјесеци неки аналитичари готово усаглашено описивали стање у БиХ као толико тешко да је на ивици експлозије и стварања велике кризе за интересе СAД и ЕУ, како би излобирали јачу америчку улогу у земљи.

"Неки су говорили и да је чак могућ и нови рат. БиХ, иако далеко од идеалних услова, не представља непосредну пријетњу за мир и безбједност на Балкану, а њени унутрашњи проблеми нису пријетња миру и стабилности", навели су аутори.

Они сматрају да је поновни ангажман Вашингтона резултат погрешно представљене ситуације у БиХ, те наводе да би проширено америчко ангажовање, у комбинацији са покушајима да Вашингтон поново стекне водећу позицију у регији, могло не само дестабилизовати БиХ, него и поткопати политику ЕУ.

Кесић, Мејер и Бајднер сугеришу да је неопходно да СAД наставе са подршком "прудском процесу", компромису и договору домаћих политичара и институција, владавини права, те побољшању сарадње са ЕУ и Русијом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog