Svijet

Погром над Румунима у Сјеверној Ирској

БЕЛФАСТ - Више од 100 становника румунске националности напустило је ноћас домове у јужном Белфасту, послије серије расистичких напада. Сумња се да је за насиље одговорна паравојна група такозваних лојалиста, који желе да Сјеверна Ирска остане под британском влашћу.


Румуни су побјегли након што су скоро седам дана били изложени расистичким нападима, а уточиште су пронашли у једној цркви.

Група од око 20 румунских породица је раније покушала да се од напада заштити у једној кући, али је, послије напада који су кулминирали када су нападнути окупљени на једном антирасистичком скупу у понедјељак увече, одлучила да напусти своје куће, те је полицијским аутобусом превезена до цркве.

Истакнути чланица умјерене Странке алијансе у Сјеверној Ирској Ана Ло каже да су напади на румунске куће, често и циглама којима нападачи разбијају прозоре, све учесталији посљедњих неколико мјесеци.

Савјетник за питања расистичког злостављања у Савјету за етничке мањине Сјеверне Ирске Џолена Флет каже да су румунским породицама најприје упућиване само пријетње, а да су потом у истом дану нападнуте три куће.

Замјеник премијера Сјеверне Ирске Мартин Мекгинис и министар у влади Џефри Доналдсон посјетили су данас румунске породице. он је истакао да је то "апсолутно срамна епизода" за град Белфаст.

"Потребан је заједнички напор да се сузбију криминалци у овом друштву и којима су очигледно једине мете жене и дјеца", рекао је Мекгинис.

Доналдсон је истакао да је сада важно да сви људи у Сјеверној Ирској буду заједно уједињени.

"Мислим да је важно да се цијела заједница уједини против овог облика расизма", рекао је Доналдсон.

Градоначелник Наоми Лонг рекла је да не жели да се те породице „отјерају из Белфаста".

"Они имају право да буду у Белфасту, они су дио овог града и треба их третирати са поштовањем који би тражила и за сваког другог грађанина", рекла је Наоми Лонг.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog