Politika

Јеремић тражи престанак притисака за признавање Косова

БЕОГРАД - Шеф дипломатије Србије Вук Jеремић затражио је пред Савјетом безбједности УН да престану политички притисци и охрабривање нових признања независности Косова, као и да се српским звaничницима омогући слободан улазак у ову српску покрајину.


Јеремић је у обраћању Савјету безбједности у Њујорку, на којем је разматран редован тромјесечни извјештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о Косову, рекао да је од пресудне важности да судски процес о косовоској независности тече неометано без политичких притисака, те да се зато не смију охрабривати нова признaња незваисности и да се међународне организације уздрже од пријема Косова у своје чланство.

Он је скренуо пажњу Савјету безбједности на питања од суштинског значаја да се на Космет омогући слободан улазак српским званичницима, наводећи да то питање већ неколико мјесеци изазива раздор и пријети да поништи конструктивне напоре у свим другим областима.

Према Јеремићевим ријечима, српски званичници морају да имају могућност да посјећују цркве, манастире, помажу повратак расељених и доносе храну и медицинску помоћ Србима на Косову.

Шеф српске дипломатије је истакао да је дошло вријеме да Еулекс употријеби извршна овлаштења и предузме све неопходне мјере да то питање буде разријешено.

"Тешко је замислити како бисмо могли да позитивно допринесемо дешавању на терену, ако је наша способност да блиско сарађујемо са српском заједницом на Косову доведена у питање", каже Јеремић.

Он је додао да би било цјелисходно да представници Савјета безбједности УН посјете Београд, Приштину, сјевер Косова и српске енклаве како би се увјерили на лицу мјеста како се спроводи Резолуција 1244 и колико још посла треба урадити.

Јеремић је истакао да је компромис циљ којем треба тежити, али да има оних који још нису спремни за то и да не треба губити наду, као и да се мора пронаћи заједничко рјешење.

"Србија је начинила први корак, следећи не можемо сами. Стрпљиво чекамо партнера који би нам се придружио у кретању од болне прошлости ка будућности испуњеном надом", рекао је Јеремић.

Он је нагласио да је потребно и даље несмањено присуство Кфора на Косову, наводећи да би смањење трупа било контрапродуктивно, а за Косовске безбједносе снаге је рекао да су илегална паравојна формација и да представљају директну опасност за мир и стабилност на западном Балкану, те да одмах морају бити распуштене.

Јеремић је указао на проблеме са којима се сусрећу Срби, посебно подвукавши проблем повратка због чега треба учинити све да се Срби врате својим кућама, те додао да план од шест тачака треба примијенити у потпуности.

Он је поновио да Србија никада и ни под којим околностима директно или индиректно неће признати независност Косова и у томе неће попустити што год се десило.

Министар иностраних послова Србије је упозорио Савјет безбједности да приштинске власти не поштују Резолуцију 12 44, те додао да Косово не смије бити изузето из парвила.

Шеф УНМИК Ламберто Занијери рекао је да реконфигурисани УНМИК наставља да обавља своје функције у складу са Резолуцијом 12 44 с циљем да се обезбиједе мир и стабилност на Косову, али да је ситуација и даље крхка.

Он је навео да је разочаравајуће низак број доборовољних повратака Срба и да је одзив занемарњив упркос позивима косовоских власти које се "заиста се труде да обезбиједе одржив повратак".

Подносећи извјештај о раду УНМИК-а у протеклих мјесец дана, Занијери је рекао да је постигнут опипљив напредак у проналаску рјешења за проблем снабдијевања струјом за Србе, да је криза избјегнута на сјеверу Косова у вези са изградњом албанских кућа, али да остаје још доста посла да се уради и ријеше проблеми.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog