Politika

Дочекати Инцков одговор спремно

БАЊА ЛУКА - Војно-политички аналитичар из Бање Луке Гостимир Поповић сматра да ће одговор високог представника Валентина Инцка на објављивање у "Службеном гласнику" закључака Народне скупштине Републике Српске о ефектима преношења надлежности бити уперен против Српске, али да ентитетске власти треба да се држе своје легитимне одлуке.


"Високи представник сигурно ће да се правда да може наметнути по бонским овлашћењима. Треба га пустити да намеће шта хоће, а држати се своје одлуке", изјавио је Поповић.

Поповић сматра да одлука високог представника не може бити по оној народној "И вук сит и овце на броју", јер је ријеч о захтјеву упућеном кључној институцији РС да повуче своје одлуке.

Он препоручује да сви политички субјекти и институције РС треба спремно да дочекају реаговање Инцка, те да би било добро да предстојећи викенд буде радни.

"Реаговање на потпуно легитимне закључке Народне скупштине РС очекује се у петак", рекао је Поповић.

Он је напоменуо да су досадашњи високи представници управо петком донијели више од 85 одсто нелигитмних одлука.

"ОХР је институција, која ради по принципу - урадимо то у петак, па прођу два дана, онда се страсти охладе", рекао је Поповић и истакао да је ово ситуација у којој "ништа не треба да се охлади".

Очекује се да се Инцко огласи сутра у вези са објављивањем закључака Скупштине у "Службеном гласнику РС", али он то јуче није желио да потврди.

Он је рекао да у Вашингтону, Москви, Анкари и Бриселу још трају консултације о закључцима, те да се одлука о томе још спрема.

Закључци су објављени у понедјељак, 15. јуна, након чега је из ОХР саопштено да ће Инцко размотрити даље кораке, поводом њиховог објављивања.

Портпарол бањолучке канцеларије ОХР Љиљана Радетић изјавила је тада да се након објављивања закључака "сада има правно јасна ситуација и да ће високи представник размотрити своје даље кораке".

Народна скупштина РС требала би у наставку 31. сједнице као 33. тачку да разматра и заузме став у вези са писмима високог представника, којима је закључке оцијенио антидејтонске и антиуставне.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog